Dirk van der Niet

Dirk van der Niet werd geboren in Bussum en groeide op in Amstelveen. Muziek loopt als een rode draad door zijn leven.
Vanaf zijn negende jaar speelde hij in verschillende harmonie-orkesten, zoals de KLM-harmonie, Verkade-harmonie en Shell-harmonie. Van zijn 14e tot zijn 23e speelde hij klarinet, saxofoon en gitaar in pop-bandjes.
Daaraan verwant waren de 'home-recording sessies', waarbij Dirk in zelf geschreven nummers soms alle instrumenten en zang voor zijn rekening nam.
Na het afronden van zijn scheikundestudie koos hij alsnog voor de muziek.
Hij studeerde klarinet en hafa-directie aan het Conservatorium van Alkmaar en het Rotterdams Conservatorium.
In 1994 behaalde hij zijn saxofoon-bevoegdheid.

Dirk ontwikkelde een grote liefde voor kamermuziek en deed veel ervaring op in allerlei ensembles. Ook speelde hij veel moderne muziek, o.a. in het ASKO-orkest. Workshops en masterclasses met bekende dirigenten en 'specialisten' (zoals Mozart-deskundige Frans Vester) droegen bij aan zijn muzikale ontwikkeling.

Dirk arrangeerde een aantal klassieke werken en begon steeds vaker zelf te componeren, in eerste instantie voor zijn eigen orkesten, maar later ook in opdracht. Inmiddels heeft hij een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan: werken voor blaasorkest, symfonieorkest en ensembles, waaronder ook een aantal werken voor deze bezettingen in combinatie met koor.

Dirk woont in Huizen en is thans werkzaam als freelance musicus, klarinettist (Dwarl en Flexemble), componist, klarinet- en saxofoon-docent, ensemblecoach, en dirigent. Hij is eigenaar van Mansarda muziekuitgeverij (www.mansarda.nl). Tenslotte is Dirk actief als examinator bij examens in de blaasmuzieksector.

Naast zijn beroepsmatige muzikale activiteiten zingt Dirk ook voor zijn plezier in het Goylants kamerkoor en voegt hij met Klaas Jan Terpstra weer een nieuw hoofdstuk toe aan de 'home-recording sessies'. Een mooi voorbeeld is:

'Kijk niet achterom'

Muziek en tekst: Klaas Jan Terpstra
Zang, gitaar en basgitaar: Klaas Jan Terpstra
Toetsen en klarinet: Dirk van der Niet